Живот в София

Валутата в България е лев (BGN|. Курсът е фиксиран към евро (1 eвро /1.95583 лева )

Столицата на Република България е град София. Той е един от най-старите градове в Европа. И до днес руини от антична София могат да се видят в центъра на града.

Днес София е модeрeн европейски град с население около 2 000 000 души. В него се намират 14 големи университета и няколко по-малки. Най-старият университет в България също се намира тук. Това е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, основан през 1888 година. Днес Софийският университет се намира в групата между 201 и 250 място в рейтинга на TIMES HIGNER EDUCATION BRICS &EMERGING ECONOMIES . В него ежегодно се обучават над 20 000 студенти от България и света.

СВОБОДНО ВРЕМЕ

Градът предлага разнообразна палитра от места за прекарване на свободното време. В него се намират Софийската опера,над 10 театъра,3 кинокомплекса с по няколко киносалона всеки.Киносалони има и в градските молове. В тях имат световни премиери най-нашумелите кинохитове. Цените се движат от 8 до 15 лева (4 до 8 евро).Студентите ползват намаление .

В града има благоустроени паркове. Най-големият от тях(3.02 кв.км площ ) е Борисовата градина .Началото й е поставено през 1882 г , а името си получава през 1895 година в чест на престолонаследника княз Борис ,който тогава навършва 1 година . В нея има открити тенис кортове,маси за тенис на маса и футболни игрища с големи и малки врати , на които може да се спортува срещу минимално заплащане .

На езерото „Ариана“на входа на Борисовата градина през зимата работи най-голямата на Балканите изкуствена ледена пързалка .

В София има много музеи и художествени галерии. Ето някои от тях: Национален исторически музей , Археологически музей ,Музей на София , Етнографски музей,Национална художествена галерия, Галерия на чуждестранното изобразително изкуство, известна като българския Лувър .Цената на входния билет е от 5 до 10 (лв/2.50 до 5 евро) .Студентите ползват намаление.

Край София се издига планината Витоша. Тя предлага чудесни условия за туризъм през лятото и зимни спортове през зимата. С града е свързана с кабинков лифт с дължина 6270 метра и денивелация 1077 метра с капацитет 1500 души на час .Цена на двупосочен билет 10 лв (5 евро )извън ски сезона и 15 лв(7.50 евро) в ски сезона .Студентите ползват намаление .

Ски писта „Витошко лале“ е осветена и предлага и нощни спускания.

ИНТЕРНЕТ

България е на трето място в света по разпространение и скорост на интернет . FREE WiFi и интернет има в сградите на университетите,в моловете , в много кафенета и ресторанти,в колите на някои таксиметрови компании, на метростанциите, на пешеходната зона в центъра , в парк „Заимов“, в Борисовата градина и на други места в града. Мобилните оператори предлагат разнообразни пакети 4G интернет на максимална скорост.Има също много доставчици на интернет с висока скорост и цифрова телевизия с повече от 200 програми по оптичен кабел.

ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

В града функционира добре уреден транспорт.

Транспортната мрежа се състои от трамвайни, тролейбусни и автобусни линии, два метродиаметъра (трети в строеж), маршрутни таксита и таксита. Цената на еднопосочен билет е 1.60 лв(0.80 евро), комплект от 10 билета струва 12 лв(6 евро) ,еднодневна карта за цялата градска мрежа – 4 лв(2евро). Едномесечна карта за цялата градска мрежа,включително метро, струва 50 лева(25евро),но студентите ползват 60 % намаление.

Такситата в София возят на цена от 0.77 до 0.89 лв.(0.38 до 0.45 евро)на километър.

ХРАНЕНЕ

Всички университети в България имат студентски столове, където студентите могат да се хранят на изключително ниски цени. В големите супермаркети има топли щандове, от където също на ниски цени можете да купите храна за вкъщи. Ако предпочитате да се храните навън, София предлага голямо разнообразие от ресторанти с местна, европейска, балканска и азиатска кухня. Цените не са високи. Може да направите сравнение чрез популярни в света храни. Хотдог може да купите за 1.80 лв (0.90 евро.) Дюнер 2.50-5.00лв. (1.25-2.50евро). Биг Мак в Макдоналдс струва.4.20 лв. (2.10 евро),пица DOMINOS с доставка до дома – от 7 до 12 лева (3.50 до 6 евро ), порция пиле в KFC от 3.99 до 8.49 лева ( 2 до 4.25 евро )

НАСТАНЯВАНЕ

Всички университети имат общежития, в които има стаи с едно или две легла. Наемите не са високи и варират в зависимост от категорията,и от това дали консумативите – вода, ток, отопление, смяна на постелъчно бельо са включени в наема. Цените в ДЕО са 220 евро за самостоятелна стая и 120 евро за стая с две легла с включени 100 % консумативи-ток,вода,отопление,асансьор ,смянa и пране на постелъчно бельо.

В София има голямо предлагане на 1-2-3 стайни апартаменти под наем. Наемите варират в зависимост от големината и локацията на жилището. В този случай консумативите не са включени в размера на наема и се заплащат отделно. Можете да се свържете с брокерска агенция, която да подбере подходящото за Вас жилище.В този случай дължите еднократна комисиона в размер на половин наем.Наемите се договарят в евро. Ориентировъчни цени:

Едностаен мебелиран – от 250 до 350 евро,в някои случаи и повече.
Двустаен мебелиран – от 300 до 450 евро , в някоислучаи и повече.
Тристаен мебелиран – от 500 до 800 евро,в някои случаи и повече .
По-големи брокерски агенции с версии на английски език:

www.imoti.net

www.bokar-imoti.com

www.yavlena_sofia.imoti.net

www.mirela.bg

МЕЖДУНАРОДЕН ТРАНСПОРТ

Аерогара София е свързана с града с метро и автобусна линия. Оттук се изпълняват полети до редица дестинации в Европа, Азия и Африка. Освен по въздух град София има транспортни връзки с градове в Северна Гърция,с Атина,с Белград ,Ниш, Одрин и Истанбул посредством редовни автобусни линии . До Истанбул, Солун ,Ниш и Белград има и жп транспорт . При пътуване с влак студентите ползват намаление.